Tvätta en orientalisk matta

Tvätta en orientalisk matta

En äkta handknuten orientalisk matta ska tvättas förskitigt, precis som det hantverk och konstverk det är. Materialet i en orientalisk eller persisk matta är ull viket båda är smutsavstötande och slitstarkt.

Om du vårdar den orientaliska mattan på ett korrekt sätt kommer den hålla i långt mer än hundra år.

Dammsuga orientaliska mattor

En orientalisk matta mår bäst av att damsmugas regelbundet, minst en gång i veckan. Mattan tål mycket nötning men sand och grus utsätter den för onödig extra slitage. Glöm inte att dammsuga även under mattan.

Nya orientaliska mattor bör dammsugas 3 gånger i veckan de förstsa två månaderna för att bli av med överskottsull och lösa smutspartiklar.

Piska en orientalisk matta

Du får gärna vädra och hänga ut en handknuten orientalisk matta men du ska inte använda en mattpiska då slagen sliter och kan skada de handgjorda knutarna.

Tryckmärken på orientaliska mattor

Ifal du fått tryckmärken på orientaliska eller persiska mattor från möbler kan du lägga en fuktad kandduk på dessa i 30 minuter och sedan blåsa den torr med en hårtork som är inställd på lägsta temperaturen. Samtidigt som du torkar skan du borsta luggen.

Tvätta orientaliska mattor

Om det kommer en fläck på din vackra handknutna orientalisk matta ska du alltid ta bort den så fort som möjligt.

  • Våt dryck: Låg på riktigt med vitt hushållspapper som du trycker på. Byt ut hushållspappret till dess att vätskan är uppsugen.
  • Fläck på mattan: Ta en ren vit trasa av bomull som du doppar i ljummet vatten. Fukta därefter fläcken som torka upp fukten med vitt tryck hushållspapper. Återupprepa fuktning med ljmmet vatten och torkning med hushållspapper några gånger.
  • Fläcken kvar på mattan: Ta en ren vit trasa av bomull som du doppar i ljummet vatten med milt diskmedel. Fukta därefter fläcken som torka upp fukten med vitt tryck hushållspapper. Återupprepa fuktning med ljmmet vatten/diskmedel och torkning med hushållspapper några gånger.
  • Fettfläck på mattan: Ta en ren vit trasa av bomull som du doppar i ullschampo. Fukta därefter fläcken som torka upp fukten med vitt tryck hushållspapper. Återupprepa fuktning med ullschampo och torkning med hushållspapper några gånger.
  • Intorkade fläckar: Börja med att försöka skrapa bort fläcken försiktigt med en sked.

Det går alldeles utmärkt att tvätta även orientaliska mattor i snön och det har man gjort i Persien under mycket lång tid. Snötvätt av en orientalisk matta ska ses som en rejäl uppfräschning av mattan men inte som en ersättning för en professionell matttvätt.

Tvätta orientaliska mattor hos proffs

Tvätta orientaliska mattor i snö

Om du inte lyckas få bort fläckarna helt och håller från din orientaliska matta ska du inte försöka tvätta den på egen hand. Lämna alltid in handknutna orientaliska och persiska mattor till ett tvätteri som är proffs på orientaliska mattor och tvättar dessa i en plantvätt.

Tänk på att en orientalisk matta alltid kryper cirka 3% första gången den tvättas vilket gör att som det varit en solfläck där mattan legat kommer den synas lite grann.Hitta en bra mattvätt hos

Tips på bra mattvättar

Här hittar du några av de bästa och mest prisvärda mattvättarna som finns i landet.

Tips på dessa tillverkares bästa mattvättar


Allt intressant om mattvättar

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om mattvättar men också en del kul och lustiga saker om att tvätta mattor.Meny - Mattvätt
Till förstasidan på www.mattvatt.se Högst upp på sidan Längst ned på sidan
Olika mattor Olika fläckar Företag Nyheter